HÍRARCHIVUM

A Hírek, információk oldalról lekerült anyagok…

Ezt történt velünk 2010-ben

A Gabalyda Műhely a 2010-es évben is sokat tevékenykedett. Kézműves játszóházainkkal sok helyen megfordultunk, s oktattuk az Alapfokú Művészetet.

Megvalósult régi álmunk is. Eddig is volt rá példa, hogy bábelőadásainkat élőzenével mutattuk be. Most megalakult a Pitty-Palatty Zene-Játszók (PPZJ) társulata.

El is készült a Rátóti csikótojás című előadás. Moldvai zenével, hangzserismertetővel, daltanítással, közös mesével és táncházzal. Valamint decemberben bemutattuk

a Betlehemes előadásunkat.

Pitty-Palatty Zene-Játszók: Medvecz J. Attila (báb, dob, kaval, csöreszek), Vértes Kornél (hegedű), Vértes Eszter (gitár),

Vértes Marcell (trombita), Vértes Boldizsár (ütősök), Jagudics Balázs (koboz)

Gabalyda Bábszínház statisztika:

Külföldi vendégjáték: Csehország, Szlovákia

Belföldi előadások száma:   127    Becsült nézőszám: 6300   Utazott kilométer:  14800 Km

Az előadással legtöbbet látogatott település: Győrújbarát, Székesfehérvár
Legkisebb távolság: Győrladamér. Legnagyobb távolság: Prága (Cz).

Előadások: Brémai muzsikusok (10), Csipkerózsika (3), Csodakút (21), Dongó meg Mohácsi (27), A kíváncsi elefántkölyök (18),

Felhőnjáró legény (6), Foltos a torkos zsiráfkölyök (7), Ludas Matyi (5), Sárkánytojás (30),

Mikulás műsor (14), Betlehemi kép (5),

PPZJ Rátóti csikótojás (4), PPZJ Betlehem (3)

Idén is nagyon jól sikerült Győrújbaráton a Gyermektáborban a Gabalyda Retye-Rutya Kézműves Táborunk.

A győrzámolyi két hetes Tenisz- és Kézműves táborban is sokan voltak.

Hagyományos rendezvényeink: 

Győr, Szivárvány óvoda: Télkergető. Győrladamér: Tavaszköszöntő, Szent László Nap, Búzaszentelő.

Persze a kisbuszunkkal  is voltak gondjaink. Kiszakadt a jobb első futómű. De előadás nem maradt el, kaptunk segítséget.

Hírleveleink remek szolgáltató segítségével utaznak a címzetthez. S rövid szünet után ismét a Gabalyda a vezetője a

győrladaméri közösségi oldalnak. (www.gyorladamer.network.hu)

Volt több jótékonysági előadásunk is. Ezek közüll kiemelkedő a dunaszegi, ahol a bábelőadáson kívül, népzene és néptánc,

valamint táncház szórakoztatta a Nagyérdeműt. A bevétel az iszapkárosultak javára juttattuk el. (248.000 Ft)

Av év legjobb eseménye: a dunaszegi jótékonysági délután.

Az év legnehezebb, legszomorúbb eseménye: a kisbusz kerekének kiszakadása.

S végezetül meg kell említeni, hogy a szabadtéri rendezvényeken mindig nagyon finomak voltak a bográcsételek!

Nyári beszámoló

A Gabalyda Bábszínház idén nyáron nagyon sok helyen járt. A szabadtéri rendezvények mindig igazi nyári utcaszínházi hangulatot adnak.

A falunapokon, a bográcsételek, pedig emelik a hangulatot.

De most kiemelnénk két helyszínt: az első Csehországban, Prágától nem messze Kouty-ban volt. Itt a CSEMADOK szervezésében volt, kinti magyaroknak egy családi hétvége. Tartottunk kézműves foglalkozást, s bábelőadást. A bábszínház vacsora után, úgy hét óra körül kezdődött. Esti mese. Az idő jó volt, milyen is lehetne augusztus utolsó hétvégéjén. A vendégek közt voltak Csehországból, Szlovákiából, s még Magyarországról is. A szálláshely egy hangulatos kis völgyben volt, saját tóval. Kellemes hétvége volt.

Majd utaztunk, egy kicsit messzebb. Közel három hétig voltunk Kanadában, Vancouverben. Itt a Kanadai Magyarok Szövetségének meghívására báboztunk. S csak, vittek, vittek, vittek minket mindenhová. Már készül a beszámoló, ha készen lesz közzé tesszük. Addig kiránduljon mindenki velünk képekben: 

Kanada 2008 ősz 

2005 Január 29.-én Budapesten ünnepeltük mesterünk 80. születésnapját. Igen, igen a bábosk mestere, a Magyar bábszínházak bábosa KEMÉNY HENRIK. Boldog születésnapot Heni bácsi! S Barta Tóni Bábos barátom szavaival élve, mert ezt Ő mondta a köszöntöjében: Heni bácsi! Ha 20 év műlva ünnepelünk téged, betolsz maj a kerekesszékemben? Azt hiszem életünk legszebb napja volt ez.

1999. december - Mikulás

Mint minden évben idén is útjára indult a Gabalyda Mikulás. A kis bábelőadás, majd az igazi mikulás az ajándékokkal több száz gyermek és felnőtt örömére boldog perceket teremtett. Természetesen nagy cégek édességeikkel is hozzájárultak az ajándékozáshoz. De! Volt egy kis nehézség. A Gabalyda autója műszaki vizsgára készült. Még időben el is lett indítva a dolog. Viszont rossz helyre vittük az autót. Nem írom le hová… . Egy hónapig görcsöltek az autón. Ilyen a szaktudásuk. Előszőr két hétig állt az autó. Határídő? Minek? Ők még egy olyan világban élnek, ahol nem fontos a munkabecsület. Ezalatt a Gabalyda autót bérelt kényszerből. Sok volt ezzel is a gond. Csak ötször kellett a két hét alatt sárgaanygyalt hívni hozzá. De mi volt a szervízben? Lakatos munka. Uram bocsá' az autó állandóan megy, használódik, néha felakad. Szóval megy télen-nyáron, szárazon, vizen, hóban, sárban. S bíz a karosszéria javításra szorul. Két hétig semmit nem csináltak vele. Azóta sem, mert egy fiatal lakatos egy hétvégén rendbehozta. Az autó visszakerült. Majd érdeklődtem, hol tart a munka. Erre Ők: Elfelejtettünk szólni, volna itt egy lista, milyen alkatrészek kellenének. Délután bementem, s kihúztam azokat, melyeket már korábban megvettünk, s átadtuk nekik. A maradékkal elrobogtam abba az üzletbe, melynek neve a tűz jelenségénél mindig megtalálható. Másnap reggel meg is volt minden. Bevittem. Ledöbbentek. Gondolom erre nem számítottak, hogy van olyan dolog, amit el lehet intézni 12 órán belül. No, ekkor már nem tetszett a munka. Nem is építették be egyhamar. Sőt van olyan szerelő, aki lehordta az autót, s azt mondta legközelebb megtagadja a munkát. Erre mondta egy ismerősöm, hogy ők csak a Riga motort tudják javítani. Ha valami komolyabb gond van, akkor megáll a tudomány. Kérdezem a főnököt: Ilyet lehet csinálni? Erre Ő: Igen. Egyszóval ott mindent lehet, nem fontos az ügyfél, nem fontos a minőség, nem fontos az határidő. A határidőből én többet is kaptam. Csak úgy dobálják. Mindenki jól elvan, csak dolgozni ne kelljen. Nem szolgáltatni kell, hanem az óránkénti meghatározott díjat megtermelni. Mivel ennél a cégnél szót nem érthettem igazán senkivel, (egy kivétel van), ezért közhírré teszem gondolataimat. Teszem ezt mindazért, mert a bérautóval történt sok gond miatt, nagyon sok helyen vártak rám. De szerencsére nem hiába, mert fél óránál többet sehol nem késtem. Következtetésem: öregebb autót javítani kell, de nem ennél a cégnél. Ide többet nem viszem, s másokat is lebeszélek róla.

Kis idő múlva…

S azóta levizsgázott az autó. Igaz csak két hónapra. Az egyik főnök közbenjárásával hibájukat korrigálták. Ez a fizetésnél mutatkozott meg. Ez szép volt. Sőt azóta a pótvizsga is sikerült. Mégis itt marad a rengeteg bosszúság, a feleslegesen kidobott idő és pénz. Nagyon rossz volt. Azóta javítgatom az autót, rendbehozom amit elmulasztottak. Megveszem azokat az alkatrészeket, amelyek eltüntek. Tanultam belőle. Ez van. Van valakinek Talbot alkatrésze???

Megint bebizonyította valaki… de ennek nem itt a helye

Erről, ennyit… L

2000. január - Mesetánc

A Gabalyda Bábszínház kezdeményezésére ötven, főleg szigetközi óvoda, sorszámozott kazettához, vagy CD-hez jut ingyen. Ezeken egy válogatás található magyar zenékből. Ennek az adománynak a létrejöttét nagyon sokan támogatták, s járultak hozzá. Várható megjelenés Január vége. Kereskedelmi forgalomban nem jelenik meg, csak a Gabalyda Bábszínház által kiválasztott helyekre jut el. Csak ötven darab készül, s ilyen formában ez meg nem ismétlődik. Jelenleg folynak a tárgyalások, előkészületek. Álljék itt a tervezet: A kazetta, CD címe: MESETÁNC. Előadók: Szélkiáltó együttes, Téka együttes, Tatros együttes, Levente Péter, Gryllus Vilmos. A borító tervet Kurcsis László készíti. Nyomdai munkák: Széchenyi Nyomda Győr. Mindenki az első felkérésre azonnal áldását adta. A fejleményekről folyamatosan beszámolunk.

2000. augusztus - Kolibri Fesztivál

Augusztus végén a Gabalyda Bábszínház bemutatta a Jókai téren is a Brémai muzsikusokat. Az előadásnak, no és persze az egész fesztiválnak kedvezett az időjárás. Boldogságunkra nagyon sokan nézték meg. A végén körbe is táncoltuk a teret a Tisztelt Nagyérdeművel. A publikumból sokan gratuláltak, s mindenki mosolygott és örült, hogy láthatta ezt a kis mókát. Ám este jött a szakmai értékelés. Kicsit belefurkáltak. Dömpingszerű előadásnézés, jegyzetek, majd a végén értékelés. Csak az a baj, hogy még mindig az állami színház kategóriába sorolnak minket. Mindenki egy nagy csapatot sejt a dolog mögött. Pedig ez nem így van. Csak egyedül a bábos volt jelen. Aki vezette autóját, majd felépítette saját porondját, a saját hangosításával, ami nagyon jól működött a motorok zaja ellenére. Majd végig játszott 50 percet, (teljes energiával és tempóval, ez elhangzott a kritikától) majd fogadta a gratulációkat, beszélgetett kollégákkal, majd saját kis birodalmában átöltözött, lebontotta a porondot és pihent. Ez az. Kérem a csepűrágó így dolgozik és neki így jó. Ez egy ideológia mentes bábszínház. Nem problémákról, gondokról akarunk beszélni. Csak annyi, hogy aki látja ezt a produkció, az nevessen, mókázzon, a végén pedig táncoljon. Ennyi. Nem tudományosan készülnek az előadások. Nem használjuk a bábszínházcsináláskézikönyvét! Nem, mert ez szívből jön. Bár tanultuk a mesterséget mesterektől, de úgy működik ez a vásári komédia, mint hajdanán. A csepűrágó elbábozza a mesét. Nem a múltba megyünk vissza. Ez maga a jelen. Így élünk. Tisztán játszunk. Olyan, mint régen, csak hát ma, ma van. Ebből következik, hogy már nem szekéren visszük a motyóinkat, villanyt, gázt, telefont használunk. Produkciónkat a gondolatunk vezérli, nem pedig a tudomány. Lehet, hogy egyszer ez is tudománnyá válik. De minek. Így kezdődött az egész annak idején, s minden korban meglesz ennek a megfelelője. Minden ugyanúgy történik, csak használjuk az adott kor eszközeit. Aki még nem látta az előadást, ezek után nehogy azt gondolja, hogy hordozható számítógépekkel rohangálnak bábjaink az előadáson. A leírtak a bábosra vonatkoznak. Egyszó, mint száz, azért nem volt az a kritika olyan rossz. Meg ugye a szakma, az mindig másképpen mér. Mármint a szakmai kritika. Mindig többes számban beszélek. Igen, mert ez végül is családi bábszínház. Segít a feleségem az elkészítésben, tehát Ő is részese az egésznek. Ugye anyjuk? Válasza: -mh! (ühüm)

1999. július - Sopron és a Csodabogár

Nos a Brémai muzsikusok ott volt az első soproni Csodabogár utcaszínházi fesztiválon. Háromszor is láthatta Sopron Tisztelt polgára a Brémába tartók mókázását. Az első helyszín sajna nem működött, mert vasárnap lévén zárva volt a kocsma, ki az áramot adták. De egy csepűrágót ez nem tör le, spuri az Orsolya térre. A harmadik előadás is ezen helyszínen zajlott. A második Brémaizás viszont a Szabad Művészetek Háza előtt volt. Bár lett volna jobb dolga is a szemlélődő közönségnek, mindenesetre nagylétszámban figyelték és nevették a Gabalydát. Ezt tükrözte az előadás végén a kalapba hullott pénz is mely utcai színésznek így dukál. Egyszóval, én nagyon jól éreztem magam, s aki csak teheti, jöjjön el jövőre. Jó kis móka.

 

2000. június 9.-én Magyarpolány volt az a település, ahol egy nagyon kellemes napot töltöttünk. Az érdeklődőknek bemutattuk a Brémai muzsikusokat, majd ebben a csodálatos környezetben csatlakoztunk a vásározókhoz egy kis kerámia kirakodással. Nagyon szép kis falu, fergeteges rendezvénnyel. Másnap reggel Mi tovább álltunk, egészen pontosan Sümegprágára, ahol a Fazekas Találkozó volt. Így a következő napunk is nagyszerűen sikerült. Bár a Brémai muzsikusok pontosan délután fél egykor volt, s ez némi napszúrásgyanús eredményt is hozott, de a forgatag és a hideg italok mindent rendbe tettek.

Folytatjuk utunkat hamarosan Pápára a játékfesztiválra, majd Mosonmagyaróvárra a Hármas Határmenti Találkozóra. Itt Móváron az Ír zenekarunk is fellép, sőt este Darnózselin egy Ír táncházban is muzsikálunk. S persze a soproni Csodabogár Fesztivál, a Kolibri Fesztivál, s talán még a gyulai várjátékok is.

 CSODABOGÁR 2000-06-26

Nos igen! Immár másodszor volt Csodabogár fesztivál Sopronban. Tudják! Itt láthatók mindenféle mutatványosok, akrobaták, bábosk, zenészek és nagyszerű közönség. Aki ott volt, az igazán tudja, hogy még a vasárnapi eső (amit már rég vártunk, csak nem erre a napra) sem szakasztotta szét a mókázást. Nagyszerű hétvége volt. Egy baj van csak. Egy évet kell várni a következő Csodabogárig.

Száraz lábbal - az árvízkárosultakért…

2001. március 17.-én, úgy este felé támadott meg minket a gondolat, hogy segíteni kellene már végre. Megjegyzem, voltak sikertelen próbálkozások. Éppen ezért átcsörgött a telefon a szomszéd faluba Dunaszegre, Kozmáné Évához, hogy mi lenne ha? Talán fél percet beszéltünk, s már működött is a dolog. Egy hét múlva. 24.-én szombaton. Délután 4 óra, a kultúrházban. Kezdünk a Brémai muzsikusokkal, majd a Rezeda kamarazenekar moldvai muzsikája, s táncháza. Az előtérben kosárfonó, csuhés, fazekas játszóház. Aznap délelőtt készülődés, hangpróba. Vajon mennyien lesznek? Délután 4 óra. Kinézek a nézőtérre, s döbbenet. Teltház. Pótszékek kellenek. Ez igen. Köszönjük. Este hétig tartott a móka. Előtte már gyűltek nem pénz jellegű adományok. S itt szombaton 48.000 Ft jött össze. Ezt egy kisbusz viszi majd el Tivadar községbe, melyben tudomásom szerint 300-an laknak. Reméljük boldogabbak lesznek.

Azt, hogy ott a Tisza mellett, katasztrófális állapotban vannak a gátak, mi innen megoldani nem tudjuk. Itt 200 méterre van a mosoni Dunaa, aminek hatalmas gátja van. Ott pedig van olyan hely, ahol a gát mellmagasságban van, ráadásul elöregedett, a célnak nem megfelelő. Vagy kiadnak újra oda olyan építési engedélyeket, ahol már összeomlott egy ház. Politizálni, vádaskodni, hogy miért így van ez, ez sem a mi dolgunk. A mi dolgunk mindössze annyi, hogy akár egy hét alatt szervezzünk egy olyan programot, amivel segíteni tudunk. Akik itt voltak jól érezték magukat, s tudták, hogy most segítenek. Köszönet mindenkinek, aki ide eljött, köszönet a program részvevőinek, szervezőinek, akik ezt ingyen csinálták, köszönet azoknak, akik el nem jöttek, de adományoztak. Hát ilyen egyszerű. Már csak annyi van hátra, hogy ügyeljünk arra, hogy a felajánlások a lehető legjobban hasznosuljanak. Ha valóban akarunk segíteni, akkor tudunk is. Tegye ezt mindenki, akár száraz lábbal.

Művészetek Völgye 2001-08-07

Aki még nem járt ott, annak nehéz beszámolni mindenről. Nem is tesszük. A hangulat kitűnő volt. A közönség nagyszerű. Az időjárás is megfelelő. S, ha Monosotapáti polgárai nem tudtak néha napfelkeltéig zene nélkül maradni, akkor csak a Platán udvarára kellett jönniük, mert ott szólt a muzsika. Ami nem igazán jó, hogy most egy évet kell várnunk a következőre.

2001. december - Elindult a Gabalyda Mikulás

Idén is elindult a Gabalyda Mikulás. Több ezer gyermek és felnőtt nagy örömére. Sajnos volt, aki ebben nem részesülhetett, mert jóval nagyobb volt az igény, mint a szabad kapacitás. Óvoda, iskola, cégek, Kultúrházak, Baross út. A bábelőadásban Kázmér krampusz ismételten megpróbálta elcsenni a csomagokat, de nem sikerült. Majd a mókás Mikulás a gyermekek dalocskáit, versikéit hallgatta, s osztogatta puttonya tartalmát.

S már indul is a Betlehemi Kép. Közeledik a karácsony.

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

 Választás 2002

A Gabalyda Bábszínház elhatárolja magát a politikai megmozdulásoktól. Így nem kíván részt venni a választási kampányban. Amikor bábszínházunk ilyen jellegű rendezvényen produkcióval látható, akkor azt mi a közönségnek, a Nagyérdeműnek szánjuk, függetlenül, politikai, felekezeti és faji hovatartozástól. Sem a színpatikus, sem a nem színpatikus párt mellett nyíltan nem állunk ki, illetve ellenük nem érvelünk.

Szélsőséges, nacionalista, rasszista, s más zavart keltő, gondolkodásmódot rossz irányba terelő megmozdulásokon, rendezvényeken nem veszünk részt.

Éppen ezért előadásainkkal a Gabalyda Bábszínház az utcai bábkomédiával szeretne szórakoztatni mindenkit.

Szavazni mi is elmegyünk, de nem tesszük közzé voksunkat, hogy még véletlenül sem befolyásolhassunk senkit.

Amennyiben bármilyen rendezvényen előadásunkat bármely médiaeszközzel választási kampányelemként használják fel, úgy a megfelelő jogi lépéséket megtesszük.

Erre azért van szükség, mert szeretnénk a kultúra és a színház tisztaságát megőrizni mindenki számára.

Tisztelettel: Medvecz J. Attila okleveles bábszínész, ügyvezető igazgató

Művészetek Völgye 2002

Kapolcs. Ismét. Bár az eső néha beleszólt, de ez a nyár sajnos ilyenre sikeredett. A Gabalyda Bábszínház előadásai jó időben, nagyon jól sikerültek. Természetesen a Monostorapáti esti muzsikálás is kitűnő volt. Kapolcson ott kell lenni.

Akárki, akármit mond, azért nyár van a nyáron. Csak röviden Kapolcs szerintünk jó volt. Mi családcentrikusnak láttuk, mert családostul voltunk jelen. Kritikák mindig vannak, s a dolguk, hogy lehúzzanak valamit. De nem ez a lényeg. A lehető kegjobb időpontban játszottunk. Utolsó előtti nap, Kapolcs, Malomsziget, este hat órakor. Hatalmas tömeg, kiváló hangulat. Másnap Monostorapáti Guzsalyas. Szintén délután remek közönség. Balaton? Aki szidja, biztos divatból teszi. A víz jó, a vendéglátó hely megfizethető és a tó a miénk. Aki nem hiszi járjon utána. Gyulakeszin is nagyon jól éreztük magunkat, miközben láttuk, hogyan védik meg Csobánc várát a töröktől. A nyárból idén is a napsütést, a hűsítő vizet, a jókedvet, a mosolyt, az élményt rakjuk el emlékbe. De még nincs vége a nyárnak!!!

Mikulás bábcsi elindult idén is a Gabalyda szekerével. Nagyon sok jó gyermeket ajándékoz és ajándékozott meg. A dalocskákon és versikéken kívűl, nagyon sok rajzot kapott. Ezt hamarosan látni is lehet. Addig pedig száll a rénszarvas szán…

 2006 tél, Mikulás. Az időjárás kegyes volt hozzánk. Fagy, hó nem jelentett akadályt. A Mikulás elkísérte a Gabalyda Bábszínházat hosszú útjára. Nagyon sok dalocskát hallgattunk. A Betlehemi kép legszebb előadása Porván volt a templomban. Ez az előadás már kétszer is látható volt Templomi Bábjátékos Találkozón. De a legszebb egy templomban volt. Hát igen, ott a helye.

Most újabb év. Készül az Egér Lali történetei sorozat első része. Tavasszal egy vásári bábkomédia, népmese várható.

Indul a RetyeRutya Kézműves Tábor Győrújbaráton a Gyermektáborban.

Már csak néhány nap, s megalakulhat a Szigetközi Kisvasút Baráti Kör. Amint újabb híreink vannak, közöljük.

 

Vissza a Hírekre

 

by Gabalyda Műhely Kkt. 2007-07-03